Не съм използвал МВР за политически цели, категоричен е вторият в ГЕРБ

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, срещу когото прокуратурата води разследване във връзка със скандала за незаконното подслушване, потвърди, че ще се откаже от депутатския си имунитет още днес. „Ще го направя тази сутрин, когато изляза от студиото и вляза в парламента”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ в "Здравей, България" и припомни, че е декларирал това намерение още, когато е положил клетва.

 

Днес Народното събрание ще обсъжда дали да бъде създадена анкетна комисия, която да разреши депутатският имунитет на бившия вътрешен министър да бъде свален. Решението ще бъде в отговор на постъпилото миналата седмица искане от главния прокурор Сотир Цацаров след скандала с подслушванията.

 

Абсолютно спокоен съм и съм убеден, че това е част от политическата игра на "Коалиция за България”, каза още пред Нова ТВ Цветанов. В подкрепа на думите си посочи, че в периода, за който се отнася проверката на държавното обвинение, вече не е бил министър на вътрешните работи.

 

Никога не съм използвал МВР за политически цели”, увери също вторият в йерархията на бившата управляваща партия. В същото време Цветанов обвини политическите си опоненти, че са обвързани с престъпни структури и заяви, че гледа на офанзивата срещу себе си и като на „атака срещу държавността”… „За тези четири години успяхме да направим реформи, които бяха възприети добре както от обществото, така и от Европейската комисия”.

 

Цветанов смята, че доказателства за незаконното подслушване няма да се намерят, защото никога не са давани разпореждания за такова. „Това са политически спекулации след един анонимен сигнал, внесен от Сергей Станишев”.

 

Бившият ръководител на МВР е убеден, че зад компроматната война срещу него има личен мотив – на политически лидери от новото управление, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. „Фактът, че Цацаров влезе при мен с Делян Пеевски е достатъчен. Оттук нататък зависимостите са много силни”, коментира Цветанов случката от времето, когато беше министър. Тези негови твърдения обаче бяха отхвърлени от главния прокурор. Неговата версия е, че е заварил Пеевски в кабинета на министъра, когато е пристигнал. „ГЕРБ е фактор и ще продължи да бъде такъв, защото е единствената партия, която искаше да промени статуквото.”

 

„Движението за права и свободи" успя да постигне нещо, което анонсираше по време на предизборната кампанията - МВР да бъде отворено към ДПС”, каза също Цветан Цветанов, според когото това е станало с назначаването на Цветлин Йовчев за вътрешен министър. Коментарите, че той е бил човек на ГЕРБ депутатът отклони с аргумента, че хората се променят.

 

Заместникът на Бойко Борисов очаква при правителството на Пламен Орешарски олигархичните кръгове вече да не бъдат засягани, а организираната престъпност да не бъде преследвана по същия начин. Бившият вътрешен министър смята, че с прехвърлянето на ГДБОП в ДАНС много дела и разследвания ще бъдат архивирани.

 

Управляващата коалиция има интерес от дестабилизация на сектора на сигурността”, заяви Цветанов. Той отклони обвиненията, че по време на визитата си в Брюксел в „оклепал” България, като заяви, че конкретният повод за посещението са предстоящите европейски избори. Призна обаче, че е запознал европейските партньори за промените, които се готвят у нас в сектор „сигурност”.