Декларацията на бившия вътрешен министър вече е в прокуратурата

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов официално внесе съгласие за отнемане на депутатския му имунитет. Декларацията му вече е в прокуратурата и така на практика срещу него може да бъде повдигнато обвинение по делото за незаконно подслушване в МВР.

 

Пред журналисти ексминистърът уточни, че е внесъл искането си с конкретния номер на делото, изпратено от обвинителя на републиката. „За голямо съжаление, не ми остана време да се запозная с всичко това, което е входирано, но за мен то е без значение, защото знам, че съм невинен и това са поредните внушения, които ще бъдат използвани спекулативно от управляващите”, заяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ, след като депозира в деловодството декларацията си за отказ от депутатския имунитет.

 

Цветан Цветанов потвърди намеренията си да сдаде имунитета тази сутрин в „Здравей, България”. В ефира на Нова ТВ той заяви, че е абсолютно спокоен и убеден, че компроматната война срещу него е част от политическата игра. Заместникът на Бойко Борисов беше категоричен, че никога не е използвал МВР за политически цели. Цветанов е сигурен също, че доказателства за незаконно подслушване няма да се намерят. 

 

Бившият шеф на вътрешното ведомство вижда личен мотив в офанзивата срещу него. Такъв имали политическите му опоненти, главният прокурор Сотир Цацаров, депутатът от ДПС Делян Пеевски.

 

На въпрос дали очаква днес да му бъдат повдигнати обвинения, Цветанов обясни, че не може да говори от името на прокуратурата.

 

Вицепремиерът от кабинета на ГЕРБ отрече съществуването на паралелно МВР, занимавало се с подслушванията по време на неговия мандат. Цветан Цветанов беше категоричен и че не поддържа никакви отношения с Митко - Каратиста и Румен Николов - Пашата, каквито обвинения му бяха отправени.

 

Според Цветанов целта на реформите в силовия сектор била да се дестабилизира вътрешното министерство и да се демотивират служителите.