Протестиращи българи подкрепиха недоволството на северните ни съседи

Природолюбители и еколози от Добружда излязоха на протест на румънската граница. Така те подкрепиха недоволството в северната ни съседка срещу проучванията и добива на шистов газ. Според българските протестиращи, този добив застрашава и нашата природа, най- малкото заради подземните води в региона.


Простестиращите пристигнаха на граничния пункт с 10-тина автомобила, окичени с нациолналния трибагреник и плакати. Румънците пък ги посрещнаха с химна на България.
Природозащитниците отправиха предупреждение и към новият еко министър.


„Искам да предупредя от тази трибуна тази госпожа да не си помисля въобще че може да направи нещо за промяна на мораториума в България. Ние това няма да го позволим. Ние в България искаме да има закон за забрана на шистовия газ”, призова организаторът на протеста Синтия Недялкова.

 

Мораториумът за проучване и добив на шистов газ у нас няма да бъде отменен. Думите са на новия екоминистър Искра Михайлова.


Опасенията, че забраната може да падне дойде, след като тези дни самата Михайлова сподели, че не е редно технологията да се забранява, преди да бъде проучена. Тя уточни, че казаното не е позиция на Министерския съвет, а само размисли. Интересите за проучване и добив на газ в България чрез т. нар. „фракинг” скандализизираха екозащитниците преди година и предизвикаха серия протести. В резултат на това Народното събрание наложени мораториум.

 

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Мария Добрева