Теменужка Петкова твърди, че е отстранена, защото свързала скъпия ток с ядрения проект

По счетоводни данни всичките разходи за АЕЦ „Белене” до момента възлизат на 1 млрд. и 300 млн., каза в „Здравей, България” вече бившият шеф на Агенция „Държавна финансова инспекция” Теменужка Петкова, която смята, че е освободена от новата изпълнителна власт заради констатациите й относно проекта.

 

По думите на Петкова сериозна част от тези пари са отишли за консултанти. Тя обаче не твърди, че в консултантските екипи има политици, каквито случаи има в други сфери.

 

„Познавам много добре работата на агенцията, работя с желание, за това съм се учила”, каза в ефира на Нова ТВ освободеният ръководител на АДФИ. Петкова разказа как била повикана от министъра на финансите Петър Чобанов на третия ден от управлението на новото правителство и помолена да си подаде молбата за напускане. Като мотив за това било изтъкнато създалото се около нея напрежение в последните месеци.

 

Теменужка Петкова е убедена, че в основата на отстраняването й е констатацията, че цената на електроенергията се дължи на харчовете за АЕЦ „Белене”.

 

„Във връзка с този проект се натъкнахме на изключително сериозни нарушения”, посочи финансовият инспектор. По думите й такива са констатирани през периода от 2006 г., от сключването на споразумението с ‘Атомстройекспорт’, до март 2012 г., който е обхванала проверката. Част от тях са свързани със Закона за обществените поръчки. В докладите на АДФИ били включени всички нарушения, не само онези, извършени от предходни правителства.

 

„Нашите проверки във връзка с проекта АЕЦ „Белене” започнаха през есента на 2009 г. Те не са извършени дни преди референдума за ядрената енергетика”, заяви Петкова, чиято длъжност по принцип е мандатна, а мандатът й изтичаше през 2014 г.

 

Теменужка Петкова уточни, че договор за изграждането на АЕЦ „Белене” няма, а само споразумение, в което се казва, че двете страни ще продължат преговорите.

 

Целия разговор с Теменужка Петкова можете да проследите във видеото.