От строителен контрол искат да съборят сградата, защото няма строителни книжа

Семейство с три деца е застрашено да остане на улицата, след като от Държавен национален строителен контрол искат да съборят сградата, в която живеят. Вече два дни багери и работници по разрушаването са обсадили единствения дом на хората. Според държавния орган сградата е незаконна и трябва да бъде съборена.

 

Преди близо шест години братът на Маргарита купува масивната сграда от ликвидатор на кооперацията в монтанското село Долна Вереница: „Като дойдохме тук имаше само една стая в тази сграда, която можеше да бъде обитавана. Дойдохме със сина ми, който тогава беше на година и два месеца. Ремонтирахме я, направихме я, за да можем да вършим тук стопанска дейност и да можем да живеем тук, като се работи във всяка една ферма по света. Всички сгради, които виждате тук наоколо са наша частна собственост”, казва Маргарита Симеонова.

 

Къщата е построена около 50-те години и няма строителни книжа. Жената обаче показа удостоверение за търпимост на селскостопанската постройка, издадено от община Монтана. „Няма прецедент в европейската, а може би и в световната история, сграда, която е годна за живеене да бъде разрушавана”, жалва се тя.

 

В сградата Маргарита и съпругът й, който е чужденец, искали да направят пункт за изкупуване на мляко. Впоследствие се нанесли и да живеят в нея. Проблемите с институциите започват, когато пада покривът. Тогава собствениците правят нов като настрояват с няколко сантиметра, без да имат разрешение за това.

 

Маргарита оспорва решението на  Районната дирекция строителен контрол – Монтана за разрушаването на покрива. Административния съд потвърждава издадения акт. Решението е обжалвано пред Върховния касационен съд, но оттам не признават удостоверението за търпимост на община Монтана и постановяват да бъде разрушена цялата сграда.

 

Преди два дни пристигат багери и работници, които започват да изнасят имуществото на семейството.

 

Повече за съдбата на Маргарита и съпруга й и бъдещето на техния дом ще научите от видеото.

 

Репортер: Биляна Борисова.