Кой е новият председател на ДАНС

Множество назначения и едно запомнящо се уволнение обогатяват служебната биография на новия председател на ДАНС. Делян Пеевски беше избран за ръководител на родното ФБР от парламента по предложение на „програмния” премиер Пламен Орешарски, но кандидатурата му предизвика бурни реакции, и то не само в редиците на опозицията.  

 

Роденият през юли 1980 г. депутат от ДПС е син на Ирена Кръстева, собственик на редица печатни и електронни медии и бивш изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. Агенцията, която Пеевски ще оглавява, е проверявала капиталите й през 2009 г.

 

Политическата кариера на Делян Пеевски започва в НДСВ. Като член на движението е назначен за парламентарен секретар от транспортния министър Пламен Петров в кабинета „Сакскобургготски”. Впоследствие поема ръководството на борда на „Пристанище Варна” ЕАД. Освободен е обаче, защото все още е студент по право в Югозападния университет „Неофит Рилски”.

 

През март 2005 г. е назначен за следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба, а през август същата година получава поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев.

 

Интересното, с оглед на най-новото му назначение, е уволнението му от поста заради „липса на морал”. Отстранява го лидерът на социалистите и премиер на кабинета на Тройната коалиция. През 2007 г. срещу Пеевски, който е обвинен в злоупотреба със служебно положение, се води дело за изнудване.  

 

За младите си (в политически и в буквален смисъл) години Делян Пеевски е оставил следа и в законодателния орган - депутат е от парламентарната група на Движението за права и свободи в 41-вото и 42-вото Народно събрание, избран от 13-и многомандатен избирателен район в Пазарджик.