Според него правителството и мнозинството в парламента бързо изчерпват крехкия кредит на доверие

„С решението на правителството и на парламентарното мнозинство да изберат Пеевски начело на ДАНС, те бързо изчерпват крехкия кредит на доверие на обществото към себе си”. Това пише във Фейсбук профила си евродепутатът от групата на социалистите Ивайло Калфин.

 

Хората очакват промяна. Вместо това им се предлага решение, което е неразбираемо и неприемливо даже и само от принципни съображения”, продължава Калфин.

 

„ Не може начело на служба като ДАНС да се назначи човек от политиката и бизнеса. На страната са необходими обединяващи действия. Това не е такова”.

 

Делян Пеевски беше избран тази сутрин от парламента за председател на Държавната агенция за национална сигурност. Изборът му обаче предизвика сериозно обществено възмущение, както и спорове в редиците на левицата. Депутати от БСП, които са гласували „за” назначаването на Пеевски заявиха, че са го направили под натиск. 

 

Няколко часа след избора на Пеевски за председател на ДАНС, президентът Росен Плевнелиев излезе с извънредна пресконференция, на която оттегли кредита си на доверие към 42-ото Народно събрание.