Съгласил се да стане шеф на ДАНС след покана и от чувство за дълг

Новоизбраният председател на Държавната агенция за национална сигурност Делян Пеевски взел решение да поеме поста след покана от страна на премиера Пламен Орешарски и от чувство на дълг към държавата. В свое интервю за в-к „Преса” от новия си кабинет вече шефът на родното контраразузнаване казва, че България се нуждае от много решителни действия заради многото нарушения на предишното правителство и твърди, че друг мотив да оглави агенцията няма.

 

В протестите срещу свята кандидатура Пеевски не вижда реакцията на обикновените хора, а на „уплашените, които се страхуват, че цялата истина за всичко, което са правили, ще излезе наяве”. По думите му протестите се организират от лицата, които се притесняват от това назначение.

 

Избраният за народен представител от ДПС заявява, че властта, която съсредоточава ще бъде използвана изцяло в полза на народа: „Плюсовете в работата ми ще бъдат плюсове за хората, ако има минуси - ще са само за мен”. Категоричен е, че няма да има реваншизъм, „но всички нарушения, които са направени, ще бъдат съдени с цялата строгост на закона”.

 

Като председател на ДАНС Пеевски възнамерявал да се заеме първо с контрабандата и с ДДС измамите, за да помогне за стабилизирането на бюджета. Казва, че чадър няма да има за никого.  

 

Назначаването на депутата за председател на Държавната агенция за национална сигурност предизвика бурна обществена и политическа реакция. След призив в социалните мрежи в петък в много градове на страната имаше протести, вчера в столичния център се събраха повече от 10 хил. души. Нов протест е планиран и за днес.