Премиерът кани протестиращите на среща в понеделник

Пламен Орешарски призна, че изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е предизвикало остро обществено недоволство, включително и призиви за оставка на оглавяваното от него програмно правителство. В официална позиция, разпространена от правителствената пресслужба премиерът заявява обаче, че „подаването на оставка в този момент е лесно лично решение, но е крайно безотговорно поради опасност от нова дестабилизация на страната”.

 

По думите на Орешарски такова решение би довело до невъзможност за подписване на споразумение с Еврокомисията за следващия програмен период и загуба на милиарди евро европейско финансиране, би попречило на стабилизирането на енергийната система и решаването на спешните за обществото ни проблеми.

 

„При избора на председател на ДАНС търсехме силна фигура, която би могла да предприеме решителни действия по отношение на ширещата се контрабанда. Фигура, която би могла да окаже натиск върху контрабандата и мащабните практики за отклоняване на ДДС”, обяснява министър-председателят. „Обществените реакции показаха, че предложената кандидатура е обществено-неприемлива”.

 

В изявлението си Пламен Орешарски посочва, че е длъжен по закон да внесе предложение за председател на ДАНС. В следващите дни предстои поредица от срещи и консултации за намиране на обществена подкрепа за нова кандидатура.

 

Премиерът кани на среща представители на протестиращите и на неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, съобщиха още от пресслужбата на Министерски съвет. Срещата ще бъде в понеделник от 14 часа.