След полагането на клетва за шеф на ДАНС, Пеевски автоматично престава да е депутат, смятат юристи

Продължава неяснотата легитимен председател на ДАНС ли е в момента Делян Пеевски, или легитимен народен представител. 

 

Спорът тръгна, след като самият той в откритото си писмо от събота заяви, че не е подписвал акт за встъпване в длъжност и не възразява парламентът да отмени решението си за назначението му. Според юристи обаче не е необходимо да се полага такъв подпис и с полагането на клетвата си като председател на ДАНС, Пеевски автоматично престава да е депутат. 

 

В Централната избирателна комисия до 12:00 часа не беше постъпило уведомление от Народното събрание, че народният представител Делян Пеевски е с прекратени пълномощия. Този документ е задължителен, за да могат изборните надзорници да обявят за депутат следващия в листата на съответната партия.

 

ЦИК ще заседава от 15:00 часа днес, но не е ясно дали ще се занимае с казуса "Пеевски".

 

Междувременно в предаването "Здравей, България" бившият председател на парламента Цецка Цачева обясни своето виждане по въпроса.

 

„От момента на клетвата той е директор на ДАНС и вече не е депутат. За мен г-н Пеевски е легитимният председател на ДАНС, защото не ми е известно той да е подавал оставка. Аз очаквам изненада - всякакви юридически и парламентарни пируети, за да бъде той запазен като депутат”, заяви Цецка Цачева.