Нараснал е и броят на приемните семейства в страната

Над 1200 деца от институции са осиновени, а близо 1600 живеят в приемни семейства през последната година, сочат данни на Държавната агенция за закрила на детето.

 

Данните показват рязко намаляване на децата, които живеят в институции. Преди 4 години в 130-те социални дома у нас са живели над 7000 деца. Сега те са с 3000 по-малко.

 

Очаква се през следващата година 1600 деца и младежи с увреждания да бъдат бъдат настанени в центрове от семеен тип и защитени жилища.

 

Нараснал е и броят на приемните семейства, които в момента са 1600. Увеличават се и случаите на директно настаняване на бебета от родилното направо в приемни семейства, отчитат от агенцията. От ДАЗД очакват чрез приемната грижа да се предотврати настаняването на деца в социалните домове в страната.

 

„Трябва да има и достатъчен брой съпътстващи социални услуги за тези деца. Иначе има реалната опасност да се създават все повече центрове за настаняване от семеен тип, където ще се окаже, че децата просто сменят една сграда с друга, по-хубава, но остават затворени вътре и не се интегрират. Това е и задачата на различните проекти, които се разработват през последните няколко години”, поясни председателят на ДАЗД Калин Каменов.