Според говорител на ЕК не се очаква предварителен доклад за България

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще се срещне с премиера Пламен Орешарски в края на седмицата. Срещата беше потвърдена от Комисията. 


Междувременно, оттам излязоха с декларация по повод протестите в България и назначението на председател на ДАНС.
     

Говорителят на ЕК Оливие Байи прочете официалната позиция на Европейската комисия по случващото се в България от петък насам: 


„Протестите от последните дни в България показаха за пореден път мащаба на загриженост в обществото по повод върховенството на закона. Механизмът за сътрудничество и проверка спрямо България дава възможност на ЕК да следи и подкрепя процеса в страната по прилагането на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност. Противоречията около назначаването на председател на ДАНС показват нуждата от реформи. Отчитаме, че кандидатът, предложен миналата седмица за председател на ДАНС, изрази намерение да се оттегли и очакваме, че този, назначен окончателно за поста, ще отговаря на необходимите изисквания за почтеност и качества.”


Друг от говорителите на комисията - Марк Грей допълни, че засега не се предвижда доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка, преди насрочената за декември тази година оценка на комисията за България.