С тези думи той аргументира оттеглянето на кандидатурата на Пеевски

„Това, че днес ще гласуваме оттеглянето на кандидатурата на Делян Пеевски, е ясен знак за отчитане на гласа на българските граждани”, каза Сергей Станишев, лидер на „Коалиция за България”.

 

„През последните години цялта ни държава е проядена от интереси на определени хора. Този процес достигна апогея си през последните четири години. Този процес трябва да бъде прекратен и да започне процес на оздравяване и прочистване, а това изисква решителни мерки и последователност в действията”, подчерта той. 

 

По думите му реформата в сектора „сигурност” е необходима, защото той бил използван за изнудване и шантаж. Този процес започнал и ще продължи.

 

Станишев допълни, че са нужни бързи резултати в сектора. „Видяхме такава готовност и решимост в лицето на Пеевски. И аз казах, че това е нестандартно решение, но то е такова, защото ситуацията е критична. Оказа се, че прекрачихме една граница и това е границата на обществената оценка по отношение на хората, които заемат високи държавни постове”, коментира лидерът на левицата.

 

Според него хората искат гласът им да бъде водещ.

 

Той се извини на хората, които са гласували за БСП и на парламентарната група, която е гласувала кандидатурата на Пеевски. 

 

Станишев е категоричен, че той  носи отговорността: „Това предложение беше направено с чисти и ясни мотиви в стремеж да се постигнат истински резултати, а не да се имитира дейност”.