"За" решението гласуваха 128 депутати, гласували "против" и "въздържал се" нямаше

Парламентът отмени назначението на Делян Пеевски за шеф на Агенцията за национална сигурност. Това стана единодушно с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”. Така, "За" решението гласуваха 128 депутати, гласували "против" и "въздържал се" нямаше.


 От ГЕРБ спазиха заканата си и изобщо не дойдоха в парламента


Самият Делян Пеевски също не присъстваше в пленарната зала. Дали той ще остане депутат ще решава Конституционният съд, защото Народното събрание не е прекратило пълномощията му.


Друг отсъстващ от пленарната зала беше и лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Депутатът от „Атака” Десислав Чуколов обясни отсъствието на Сидеров така: 


„До късно е стоял пред централата на „Атака”, за да се пази от мутрите на ГЕРБ.”


Малко след вота започна и речта на премиера – с извинение за допуснатата политическа грешка. Той продължи и с молба за временна подкрепа. 


Своите извинения поднесе и лидерът на левицата Сергей Станишев – на парламентарната група на БСП, както и на техните членове и симпатизанти. Станишев уточни, че назначението на Пеевски е било подкрепено с „огромно вътрешно колебание и съпротива” и „в името на премиера Орешарски”.


Лидерът на ДПС Лютви Местан отправи критики към президента заради коментарите, че не е имало дебати относно това кой да оглави ДАНС.


Очаква се в следващите 5 до 10 дни премиерът Пламен Орешарски да е готов с новата си номинация за шеф на ДАНС. Той обяви, че се обсъждат приоритетно имена на хора, вътрешни за системата за сигурност. Едно от тях е на сегашния заместник-шеф на агенцията Владимир Писанчев. 


Междувременно, нова информация вся смут по случая с Делян Пеевски. Според нея той е получил право на достъп до информация с гриф "строго секретно" по съмнително ускорена процедура и то 3 дни преди да бъде избран. Не става ясно дали се е възползвал от това свое право през изминалите дни от петък до днес. 


Премиерът обясни искането си да бъде дадено разрешение на Делян Пеевски така:


„Исках достъп, защото беше кандидатура, която трябва да бъде представена. Само за него, когато се уточни, че той ще е номинацията.”


Орешарски допълни, че щяло да бъде проблем, ако парламентът подкрепи неговата кандидатура, а той няма такъв достъп.


Освен казуса с Делян Пеевски парламентът разгледа и спешен пакет социални и икономически мерки. В тях се предвижда нов размер на минималната заплата, енергийните помощи и майчинските.


Има ли напрежение в редиците на БСП заради случилото се, както и повече информация по темата ще намерите във видеото.


Репортери: Деница Суруджийска и Мария Димитрова