Според мерките трябва да се насърчи чиракуването и стажовете

Правителството предвижда нови облекчения за работодателите, които наемат трайно безработни младежи. Това стана ясно след среща между синдикати, работодатели и социалното министерство. Тема на разговор са били и коледните добавки за хората с най-ниски пенсии.


Според мерките трябва да се насърчи чиракуването и стажовете, обясни Хасан Адемов. За тях се предвижда да има заплата и осигуровки за наетия.


„На тези, които обучават да се плаща по 140 лева, а на тези, които са обучавани – да се признават осигуровките и минималната заплата”, обясни социалният министър Хасан Адемов.


Друга схема ще компенсира работодателите за осигуровките, които ще плащат за младежите.
„Поемане на осигурителните вноски поетапно като се увеличават с 30%, 50% през следващите 12 месеца и 75% до 18 месец”, поясни министър Адемов.


Средствата за това вече са осигурени и са в размер на 1 милион лева. Още около 780 000 лева се предвиждат за наемане на работници на непълен работен ден.


От своя страна синдикатите се за коледните добавки за хората с най-ниски пенсии.
„Ние смятаме, че сега трябва да бъдат договорени коледните добавки за най-бедните пенсионери с пенсии до 200 лв. и в ранните есенни месеци да бъдат изплатени”, обясни прецидентът на КНСБ Пламен Димитров.


„Към момнета ми се струва малко рано, тъй като виждате бюджетната ситуация не позволява, но това не означава, че при наличие на резерви ще бъде отхвърлено”, коментира финансовият министър Петър Чобанов.


Работодателите отново не се съгласиха с плановете на кабинета да увеличи минималната работна заплата, тъй като това щяло да доведе до закриване на работни места.