Наложи се полицаи да ескортират колите на вътрешния министър Йовчев и на премиера Орешарски

В 13-тия ден на протести, недоволните окупираха сградата на Парламента още сутринта. Така бяха посрещани и изпращани депутатите.  С чаши кафе и лозунги „Оставка” протестиращите посрещнаха депутатите в 8:30 сутринта.

 

„Дошли сме да нагледаме хората, на които плащаме заплати. Те си завират главата в пръстта и не ни чуват, но ние искаме оставка”, разказаха някои от протестиращите.


По-късно напрежението ескалира и към сградата на Парламента вече летяха домати и яйца. Първа под обстрела попадна зам.-председателят на парламента – Мая Манолова. Протестиращите подготвиха подобно посрещане и за други народни представители.


Когато работният ден в парламента приключи преждевременно, недоволните блокираха изходите и се опитаха да върнат обратно народните представители.


Наложи се полицаи да ескортират колите на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на премиера Пламен Орешарски.


Междувременно, Мая Манолова се опита да говори отново с протестиращите. На неутрална територия – в пункта за издаване на пропуски за парламента тя се срещна с човек, който заплашваше със самозапалване. Въпреки че с него постигнаха съгласие, останалите недоволни продължиха.


„Съгласете се, че това не е мирният, усмихнат и симпатичен протест. Ако искате, елате с мен – да видите как ще се придвижим през кордона. Елате, тъкмо ще ми бъде неформална охрана”, покани зам.-председателят на НС Мая Манолова.


Сред освирканите беше и номинираната за втори вицепремиер – Даниела Бобева, чието гласуване на кандидатурата беше отложено.


По-късно полицаите успяха да проправят път за депутатите и част от тях напуснаха сградата на Парламента със служебни автомобили.

 

Хората запалиха ”огъня на промяната” на Орлов мостПрактически блокирани в сградата на Народното събрание се оказа и министър-председателят Пламен Орешарски, както и част от министрите. Те бяха дошли в пленарната зала за гласуването на структурни промени в състава на кабинета Орешарски. Те обаче не се случиха заради липсата на кворум. След повторната проверка на присъстващите в залата се оказаха само народни представители на "Коалиция на България" и ДПС.

 

С отсъствието си от пленарната зала „Атака” провали заседанието на парламента. Така на практика националистите бламираха избора на втори вицепремиер. От тях зависи и провеждането на всяко следващо заседание.


„България е парламентарна република. Ако парламентът не работи, естествено, че не можем да работим без парламент. То се разбира по Конституция. Страхувам се, че в нестабилността, в която попаднахме, тя може да продължи неопределено дълго, и при следващи правителства”, обясни премиерът Пламен Орешарски.


Орешарски декларира, че не се чувства заложник на „Атака”. И не се страхува да излезе на улицата. А ако патовата ситуация продължи. Последва спешна сбирка на „Коалиция за България”.

 

„Неучастието на Атака показа ясно, че тя не подкрепя правителството. Тук въпросът е за политическата позиция на ПГ „Атака” – дали те искат предсрочни парламентарни избори, или не искат. Те трябва да се определят, ние няма как да им повлияем”, заяви от своя страна председателят на БСП Сергей Станишев.


Лидерът на БСП заяви, че за него протестът около парламента не представлява гласът на народа и отхвърли възможността да излезе сред протестиращите в опит за диалог.


Без отговор остана въпросът ще направи ли опит левицата да върне ГЕРБ в парламента, за да не се блокира работата му. Станишев не уточни и колко време дава на „Атака” преди да се пристъпи към оставка на правителството.


По неофициална информация кабинетът е в готовност за оставка още в петък или идния понеделник. От „Атака” запазиха пълно мълчание.

 

Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Репортери: Мария Цънцарова, Деница Суруджийска и Калина Влайкова