Те ще свирят и пеят за протестиращите пред Министерския съвет

За тринайста поредна вечер Министерският съвет е ограден от полицейски кордон и заграждения.


„За мен е въпрос на чест да съм тук” бе един от лозунгите, издигнати от гражданите на площад „Независимост”. Артисти и музиканти се присъединяват към протеста тази вечер.


Скандиранията „Оставка” не стихват вече втора седмица под прозореца на премиера Пламен Орешарски.


Малко по-рано в Министеският съвет се проведе редовното заседание на МС, което започна с 30-минутно закъснение заради придвижването на Орешарски от сградата на Народното събрание до тази на Министерския съвет. На самото заседание темата за оставка на кабинета не беше обсъждана. Въпросът обаче бе обсъден след заседанието на пресконференция с вътрешния министър.


„В момента оставката на правителството не стои на дневен ред. Една прибързана оставка може да доведе държавата до хаос”, заяви Цветлин Йовчев.


Вътрешният министър беше категоричен, че полицаите правят всичко възможно да не се стигне до сблъсъци. Той отчете помощта на протестиращите, които посочват провокаторите и така спомагат за мирното провеждане на протестите.


Протестите продължават под музикален съпровод„Полицията не е на вътрешния министър или на премиера - тя е на хората”, посочи още вътрешният министър.


Междувременно от синдикалната организация в МВР предупредиха, че заради продължаващите протести има риск полицаите в София да изчерпат допустимия лимит за извънреден труд, а по закон след това те нямат право да продължат да работят. Обмисля се възможност в градовете с продължаващи протести да бъдат командировани служители от други места.


През следващите два дни премиерът Орешарски няма да бъде в страната. Той заминава за Брюксел, където ще се обсъжда младежката безработица.