За кратко беше блокирано кръстовището на Софийския университет

За втори ден пред сградата на парламента имаше протести. Засилени са мерки за сигурност. Зоната за сигурност беше разширена, за да се предотвратят възможностите за нарушения и създаване на напрежение.

 

Как премина протеста? ОбзорЧаст от депутатите пристигнаха и влязоха през северния вход на сградата. В парламента се появиха и депутатите от "Атака", за да осигурят кворум за провеждане на пленарното заседание. 

 

Лошото време и дъждът обаче не изплашиха протестиращите и около 8:30 часа те отново започнаха да се събират пред сградата на парламента. 

 

Антиправетилствен протест„Нашият призив е за незабавна оставка на правителството и насрочване на избори за септември. Това Народно събрание не може да ни даде нищо повече”, заявиха протестиращи.

 

Малко след 09:00 часа започнаха да летят и първите яйца и домати към парламента. Част от протестиращите блокираха за кратко кръстовището пред Софийския университет. 

 

Блокада на ”Орлов мост”Лидерът на ДПС Лютви Местан зае позиция по въпроса. Той заяви, че се задават опасни политически стандарти със случилото се вчера по време на протестите. Той попита дали всеки път когато някоя партия е недоволна от изборите, ще организира протести с агресия около Народното събрание. Второто послание на Местан беше към държавния глава, когото попита дали все още протестите са му симпатични.

 

Вчера се стигна до ескалация на напрежението при всяка поява на депутат. Част от народните представители бяха замеряни с домати и яйца. МВР призовава гражданите да се придържат към мирния характер на протеста. Призив за отговорно поведение отправи и председателят на парламента Михаил Миков