По груби сметки от неплатени мита и такси държавата е губила милиони

Тонове плодове и зеленчуци са били внасяни у нас на цена нула стотинки. Това разкри проверка на земеделския министър Димитър Греков, който посети граничните пунктове с Турция след вчерашните протести на земеделци, които се оплакват от ниските изкупни цени и евтиния внос. 

 

Оказва се, че граничните власти са съобщавали за "странния" внос на данъчните, но защо не са предприети мерки не е ясно.

 

Случаите са от миналата година, но земеделският министър ще предаде информацията на финансовия министър Петър Чобанов, защото Националната агенция за проходите (НАП) е на подчинение на финансовото ведомство. По груби сметки от неплатени мита и такси държавата е губила милиони, а цената на българската продукция се подбива.

 

Производители на зеленчуци протестиратВносът от Турция оказва се е и евтин, а и по-качествен. И от Гърция дините са по-евтини. 

 

90 процента от продукцията, минаваща през границите ни, е транзит. Турските домати най-често отиват на запад.

 

Стоката, която остава, вероятно отива в магазинната мрежа - в големите вериги, смята земеделския министър. Заради това и от следващата седмица ще започне да се контролира пътя на продукцията. Греков е категоричен, че това не е политика.