Полицията е предотвратила палеж на сградата на футболния съюз при нападение от фенове на ЦСКА

15 от нападателите срещу БФС са задържани

 

15 души са арестувани в неделя след погром срещу централата на БФС, съобщиха от МВР. Полицията е провела специализирана операция, при която са идентифицирани нападателите и те са прибрани от домовете им. Според главния секретар на ведомството полицията е предотвратила палеж на сградата на Българския футболен съюз (БФС) при нападение от фенове на ЦСКА в събота.

 

Пак митинги „за” и „против” кабинета на Пламен Орешарски

 

Десетки протестиращи срещу правителството блокираха столичния булевард „Брюксел”, свързващ летището с центъра на града. Малко преди 12 на обяд те се събраха на разклона с булевард „Цариградско шосе” и за около половин час, с жива верига, спряха движението в двете посоки. Демонстрантите раздаваха листовки с предупреждение за по-крайни мерки, които да принудят кабинетът да подаде оставка. Протестиращите се заканиха с още блокади на ключови пътища. Междувременно пред НДК десетки хора отново се събраха в подкрепа на управляващите. Контрапротестът се организира за 4 ден. Столичаните, които застават зад кабинета, поискаха правителството да получи шанс, за да изпълни мерките, заложени в програмата си. Те излязоха на импровизирана трибуна и получиха възможност да обяснят защо управляващите трябва да останат на власт.

 

Варна гласува за кмет, ниска активност

 

Във Варна избират кмет на града. Вотът преминава при изключително ниска активност. До ранния следобед тя не надхвърли 10% от имащите право на глас, които по избирателни списъци са около 290 хиляди души. Общо 9 са кандидатите за кметския пост. До изборите се стигна, след като протестите през зимата принудиха тогавашния градоначалник Кирил Йорданов да подаде оставка.

 

ЕС иска обяснение от САЩ заради разкрито подслушване

 

Европейският парламент поиска обяснение от Съединените щати след публикации, че офисите на Европейския съюз в Ню Йорк и Вашингтон са били подслушвани. Германското списание Шпигел публикува секретен документ, показващ че в представителствата на съюза са били монтирани подслушвателни устройства от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Били прихващани телефонни разговори и имейли на европейски дипломати. Документът е изнесен от укриващия се от американското правосъдие Едуард Сноудън. Председателят на европарламента Мартин Шулц заяви, че ако обвиненията се докажат, това може "сериозно да навреди на отношенията между Съединените щати и Европейския съюз.