В лентата Бълок и Клуни са астронавти, изхвърлени от космически кораб след метеоритен дъжд

С прожекция на филма „Гравитация” на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон с участието на Джордж Клуни и Сандра Бълок ще бъде открит 70-ият Международен кинофестивал във Венеция, който ще продължи от 28 август до 7 септември.


Алфонсо Куарон, чийто нов филм ще бъде прожектиран във формат 3D, е смятан за един от най-високо ценените режисьори от своето поколение. „Гравитация” ще бъде представен извън конкурсната програма.


В този научно-фантастичен трилър Сандра Бълок и Джордж Клуни са астронавти, изхвърлени от космически кораб след дъжд от метеорити.


Куарон е похарчил 80 милиона за филма. Гиермо дел Торо коментира, че след 28 август светът на киното ще получи нещо ново и различно, нещо иновативно, което ще промени представите ни за технологиите в него.


„Гравитация” се оказа дълъг и сложен снимачен процес за неговия известен оператор Емануел Любецки, коментира „Гардиън”. Макар във филма да играят само двама актьори, трудностите, с които те се сблъскват в това да пресъздадат задоволително една свободна космическа разходка в пространството, предизвика и значително забавяне преди снимките действително да потръгнат.


Според слуховете сред актьорите, които са били привлечени от ролите преди началото на проекта, са били Анджелина Джоли, Робърт Дауни младши и Марион Котияр, но в крайна сметка са подписали договор с Джордж Клуни и Сандра Бълок.


Куарон не за пръв път показва свой филм на феста във Венеция - през 2001 г. неговата лента „И твойта майка също” получи наградите за най-добър сценарий и за млад надежден актьор - Гаел Гарсия Бернал и Диего Луна.


Журито на тазгодишния фестивал ще бъде председателствано от италианския режисьор Бернардо Бертолучи.