Около 10 са били с магнитуд над 3, най-силният е достигнал 4-та степен

Поредица от няколко земетресения беше регистрирана в нощта срещу събота на територията на Благоевградска област. До момента няма данни за нанесени материални щети и пострадали хора.

 

Първият трус беше в 4:24 часа с магнитуд 3,9, като последваха няколко по-слаби”, каза по телефона за Нова ТВ дежурният сеизмолог във БАН Владимир Бойчев. В 6:21 часа следва ново, по-силно земетресение с магнитуд 4, последвано от по-слаби, добави той.

 

Трусовете с магнитуд над 3 са общо около 10, като има множество по-слаби”, отбеляза сеизмологът. Продължаващата сеизмична активност е нормално явление, обясни експертът.
 

„Държим тясна връзка с Гражданска защита. Засега не е постъпвала информация за щети, но при подобен магнитуд могат да се очакват леки такива”, посочи Владимир Бойчев, но подчерта, че това зависи много от качеството на строителството.

 

Дежурният сеизмолог на БАН очаква вторичните трусове да затихнат.

 

Регистрираните тази сутрин земетресения са от Крупнишкия разлом, каза сеизмологът проф. Николай Милошев, цитиран от БГНЕС. „Този регион е силно сеизмичен. След по-силните трусове, около 6:20 часа тази сутрин вече имаме регистрирани около 5 труса, доста по-слаби в рамките на под 3 по скалата на Рихтер. Това е първо показание, че може би нещата отиват към успокояване, все пак не можем да бъдем абсолютно категорични”, отбеляза Милошеф.