В момента има сериозен риск за европейските средства, заяви Калин Каменов

Като политическо определи уволнението си бившият шеф на Държавната агенция за закрила на детето. 

 

Пред Нова телевизия Калин Каменов заяви, че в заповедта за освобождаването му няма мотиви и обяснения.

 

„Уволнена е и моята заместничка Даринка Янкова, а на нейно място е назначена дъщерята на Нора Ананиева. Дано да има опит в системата”, заяви Каменов.  

 

Според него няма никаква приемственост в работата на Агенцията, а най-сериозен е рискът да бъдат спрени европейските средства. 

 

„Сумата, която беше заделена за деинституционализацията, е 130 милиона и е ориентирана главно към изграждането на нови услуги за деца, към изграждането на среда, близка до семейната. Благодарение на тези средства, които не са от държавния бюджет, а от европейско финансиране, в момента в страната се изграждат 149 центъра от семеен тип и 36 защитени жилища, в които много скоро ще заживеят децата и младежите с увреждания”, обясни Каменов. 

 

„Обезпокоен съм от това, че няма да има кой да наследи процеса, няма никаква приемственост”, допълни той и отхвърли обвиненията на управляващите, че едно изведено от институцията дете струвало на държавата 250 000 лева. 

 

„В България никога не е имало толкова малко деца, които живеят в институции”, обясни Каменов. По думите му, когато е поел Агенцията, в институции са живеели 7 000 деца, а сега са с 3 000 по-малко.