Единственото хубаво на протестите е, че се заражда гражданско общество, смята волейболистът

За победите и загубите в спорта и политиката сподели в „Здравей, България” Пламен Константинов. Година след като гостува в сутрешния блок на Нова ТВ като спортен експерт и съветник към партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите”, волейболистът обясни защо не попадна в листите на парламентарните избори.

 

„Първо, не съм изявявал такова желание. Никога не ме е влечала мисълта да седна в парламента, а да окажа експертна помощ”, каза Константинов, който отбеляза, че не се е оттеглил от този си ангажимент, но професионалните му задълженията в спорта го отдалечават от политиката.

 

„Оттеглил – не. Донякъде има разочарование от някои решения, включително и на партията. За мен голямото разочарование е свързано въобще с всички десни формации в България, които хвърлиха максимален ресурс да се оплюят взаимно преди изборите, като че ли коя да завземе низшата в дясното. А два дена след изборите решаваме, че за някакъв по-добър резултат трябва да се прегърнем и заобичаме. Това са безпринципни коалиции и обединения.

 

Единственото хубаво на протестите е, че в крайна сметка се заражда някакво гражданско общество. Според Константинов обаче вярна е и тезата на Мая Манолова, че те са форма на временна заетост. „Голяма част от хората на улицата нямат абсолютно никакво понятие какво искат. Искат се невъзможни неща… това означава държавата да се доведе до хаос. За по-радикални промени в политическата система на страната трябва да има консенсус. Не може да се свиква Велико народно събрание без консенсус за това точно искаме да променим.”

 

„Преди три месеца имаше избори и на тях ясно се видя, че много повече хора вярват на левите, отколкото на десните, като изключим ГЕРБ, която не е типична дясна партия”, посочи бившият национал. Според Константинов все още няма достатъчно основания за предсрочни избори. „Рано е, мисля, че трябва да се проявява някаква политическа толерантност, включително от десни към леви, защото при едно следващо управление, ако то е на десни партии, също ще има нужда от поне един период на толерантност, в който да покажат дали могат да реализират поетите обещания преди изборите.”

 

Без силна икономика, без производство няма как да вървят нещата в спорта, защото той е един рекламоносител и е обвързан де факто с икономиката на страната. След като е такава ситуацията в държавата, трудно е да се осигури финансирането на спорта от спонсори”, коментира волейболистът. Затова мисля, че в близките години задължително трябва да е държавно финансирането на културата и спорта.

 

Целия разговор с Пламен Константинов можете да проследите във видеото.