Писателят представи своята нова книга и коментира политическата ситуация в страната

Литературата и културата са по-важни от политиката. Политиката е част от културата”, каза писателят Георги Господинов, който гостува в студиото на „Здравей, България”. Той представи и новата си книга, но отхвърли възможността да започне да пише по политически теми.

 

Господинов коментира и протестите от последните месеци. „Трябва да се развие една емпатия, съчувствие към другите. Ако се абстрахираме от всички политически искания на този протест, се вижда, че едни хора се опитват да кажат нещо, а други отказват да ги чуят. Няма елементарна чуваемост от властта”, допълни той.

 

Протестиращите не протестират срещу непротестиращите. Когато се правят обществени разделения трябва задължително да се правят тези пояснения”, каза Господинов.

 

За своята книга писателят коментира, че той самия получава усещане за край. „Идва някаква граница и ние трябва да сме близо до нещата които обичаме”, сподели той.

 

Според него книгата му не е забавна, но може да утеши хората. Положителното послание от нея е, че четейки отново се научаваме да чувстваме, да плачем, да се смеем. „Това са най-важните неща, които държат човека”, завърши именитият писател.

 

Цялото интервю вижте във видеото.