Липса на прозрачност при процедурата на покупка е причина за оставката ѝ като шеф на фонда

Не коментирам клюки и клевети. Подобни лъжи могат да се опровергаят само с документи, а ние сме представили такъв на сайта на компанията. Той е официално подписан от нашата банка-депозитар. Там се вижда, че инвестициите, които бяха тиражирани като източване на фонда, не просто не са такива, но и са донесли и около 1,5 милиона лева печалба на осигурени лица”, каза Петкова по повод слуховете за източването на фонд „Доверие” в студиото на „Здравей, България”.

 

Тя и екипът ѝ подадоха оставки, след като беше обявена сделката за продажбата на дружеството. До момента обаче не е ясно дали сделката е финализирана или не. Запитана защо е подала оставка като шеф на фонд „Доверие”, Даниела Петкова поясни, че вече са оповестени причините. Основните фактори, довели до нея, са липсата на прозрачност при процедурата на прекупуване и редицата неясноти около новия купувач.

 

От Комисията за финансов надзор са категорични, че докато прехвърлянето на собственост към новия акционер „Юнайтед Кепитъл” не бъде одобрено, „Виена Иншурънс Груп” остават собственици, пък дори и да са получили пари за продажбата на фонда.

 

За компанията-купувач „Юнайтед Кепитъл” се заговори, че няма реални активи, че е регистриран в офшорна зона и не е ясно кой стои зад нея. Ако има сделка, там ще се насочат  парите за втора пенсия на над 1 милион българи или почти 2 милиарда лева.

 

Според Даниела Петкова има схема за целенасочено очерняне и в нея е замесена дори комисията за финансов надзор. Петкова е категорична - тя и екипа й са се оттеглили защото не са били съгласни с процедурата около сделката по продажбата.

 

„Нямам притеснения, нормално е да си подадем оставките. Не сме били в контакт с новите собственици. Всеки нов собственик има право на нов мениджмънт”, каза тя. 

 

Всеки ден ние уведомяваме комисията по финансов надзор. Изпращаме всяка транзакция, дори за една стотинка, от пенсионните фондове. Не може да не направи впечатление, че при такъв контрол, успешно приключена инвестиция от 2011 г. изведнъж става обект на актове от комисията по финансов надзор, които се оповестяват в дадени медии и служат за основа на тази клеветническа кампания. Не са ни заповядвали да приключим всички сделки с Иво Прокопиев”, допълни Петкова.

 

Цялото интервю с Даниела Петкова вижте във видеото.