Продължават неяснотите около скандала с министъра на инвестиционното проектиране

Продължават неяснотите около скандала с министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, за когото се твърди, че е получавал помощи за безработен във Франция, докато е бил в България и е преподавал в УАСГ .  

 

Преди три месеца журналистът Атанас Чобанов от сайта Биволъ  извъди документи, според които през 2004 година френската държава започва да плаща на Иван Данов помощи за безработен. Плащанията приключват през юли 2005 година. 

 

Не е ясно обаче дали той е имал право на тези помощи, или – не? 

 

Данов твърди, че не е знаел, че ги получава. Той отказа поканата на Нова телевизия да се защити по скандала.

 

От френското бюро за безработни пък заявиха, че научават за скандала от българските журналисти.

 

„Не може помощи да се получават без той да се появява периодично там”, обясни Атанас Чобанов. Той допълни, че е възможно заради тромавата френска администрация отговор по въпроса да няма до септември.

 

По думите му системата за контрол на получаващите помощи е сложна. Първо човек се регистрира с един куп документи, с които доказва, че е работил близо година и половина. 

 

„Регистрирал се е септември 2004 година. Отивайки в бюрото по труда, той е знаел, че ще получава помощи”, заяви Чобанов. 

 

Според френското законодателство получаващите помощи всеки месец трябва да подават декларация, в която пише, че търсят активно работа и са на разположение на бюрото по труда, ако му бъде предложена такава. 

 

„Проблемът с тези декларации е, че когато декларираш неверни данни, това става престъпление”, заяви Чованов. 

 

Журналистът обаче е категоричен, че не е възможно да не знаеш, че получаваш помощи.