Той е поставил камери за видеонаблюдение и така денонощно охранява цялото село

В монтанско село Помеждин кметът е поставил камери за видеонаблюдение и така денонощно охранява цялото село. Резултатът е, че от три години там няма нито една кражба, в изоставените домове не се влиза, а малкото останали възрастни хора не се притесняват за покъщнината и живота си.

 

Село Помеждин ни посреща с ръждясала табела и две камери, поставени на стълба още в неговото начало. През лятото тук живеят около петдесетина души, а зимата остават едва няколко възрастни баби. Като във всяко село битовата престъпност била често явление.

 

За да осигури спокойствието на жителите на Помеждин, кметският наместник Благой Цветков решил да купи със собствени пари четири камери, с които да охранява цялото село. Две от тях поставил на единствения вход и изход на селото, а другите две - в центъра. Кметът ги следи на специален монитор в дома си. Инвестицията му излиза около 2000 лева и веднага дава резултат.

 

Откакто има камери, дядо Любен разказва, че полицай в селото не е идвал, а бодливата тел по оградата му е останала само за декорация и спомен от времето, когато е имало много кражби.

 

Дори кучето на баба Илиенка, наречено закачливо Бандит, вече  е предимно приятел и компания в самотните вечери и все по-рядко пазач.

 

Репортер: Биляна Борисова