По думите му някои от хората на "Позитано" си мислели, че вече всичко им е позволено

"Нуждата от един нов ляв проект ще се увеличава с времето. И в момента има нужда от такъв", заяви в предаването "Здравей, България" Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 година. Той добави, че ако монополът в икономиката е нещо лошо, същото се отнася и за политиката.

 

По думите му са останали много избиратели, които нямат избор и те трябва да получат този шанс. „Възможно е БСП да се промени и е задължително това да стане. Трябва да се промени идейно. Виждаме, че в цяла Европа левицата търси нови групи. Не може пенсионерите да бъдат единствената група, на която се опира българската левица", смята още той.

 

Според Първанов БСП вече не е толкова голяма партия – нито като членски състав, нито като влияние. „Не е фатално, че ще има друг ляв субект”, добави той. Според него в БСП няма единство, а решенията се вземат в много тесен кръг. На въпрос кой участва в него той отговори, че не може да изброява персонално. „Няма значение кой е този кръг, важното е, че той не е легитимен”, категоричен беше Първанов. Той допълни, че политическата отговорност от взетите решения се носят от председателя. „Някои от решенията, които бяха взети и за които ние научихме от медиите, навяват мисълта за икономически интереси”, зави той. 

 

Бившият държавен глава съобщи, че има намерение да направи мрежа от дискусионни клубове. „Ще стартираме тези дискусии на 22 септември. Първата ще е се казва „А сега накъде?”, каза той и добави, че в нея ще участват и хора от лявото пространство. „Политиците затвориха решаването на въпросите в собствения си кръг и изключиха хората”, каза Първанов.

 

"Аз искам да отворим политиката за хората, които знаят и могат", каза Георги Първанов. "Ако проектът АБВ не беше замразен, сега БСП и ДПС нямаше да разчитат на "Атака", смята още той.

 

Първанов очаква от кабинета проява на характер. "Позитано" да не се крие и да не бяга от собствената си отговорност за решенията, които предлага, призова пак Георги Първанов и добави: "Имам чувството, че на "Позитано" има една група от няколко души, които си мислят, че вече всичко им е позволено”, допълни той.

 

Попитан би ли сложил подписа си под искането за инпийчмънт на президента той отговори, че не би го направил. „Аз съм за това да има стабилни институции”, каза той. 

 

Цялото интервю с Георги Първанов гледайте във видеото.