Холандските миротворци ги изгонили от лагера на ООН, когато босненските сърби влезли в града

Върховният съд на Холандия постанови, че страната е отговорна на смъртта на трима босненски мюсюлмани, убити по време на клането в анклава Сребреница през 1995 година. 

 

Холандските миротворци наредили на тримата да напуснат лагера на ООН, когато силите на босненските сърби влезли в града.

 

Тримата босненски мюсюлмани се укрили в лагера на ООН, управляван от холандските миротворци по време на войната в Босна. На 11 юли 1995 година силите на босненските сърби, водени от генерал Ратко Младич, нахлуват в мюсюлманския анклав Сребреница и убиват 8000 мъже и момчета. Клането се смята за най-голямото масово убийство в Европа след Втората световна война. 

 

Холандските военни обаче изгонили от лагера тримата мъже, които по-късно стават жертва на частите на Младич. 

 

Решението на съда означава, че роднините на жертвите могат да поискат изплащане на парични компенсации от холандската държава, отбелязват анализатори. 

 

Според тях обаче изходът от съдебния спор може да окаже негативно влияние върху бъдещи миротворчески операции на ООН. Причината е, че държавите трудно биха се включили в такива мисии, защото се страхуват, че могат да бъдат подведени под отговорност за ситуации, които не могат да контролират.