Терористичната група "Аш Шабаб" пое отговорност за атентата

Най-малко 59 души са убити и около 200 са ранени при нападението на търговския център в Найроби от ислямистки бунтовници. Сомалийските милиции „Аш Шабаб”, които са свързани с ал каида, поеха отговорността за започналото вчера по обед нападение. Нападателите държат неизвестен брой заложници и са се барикадирали в сградата, обкръжена от войници и полицаи.

 

Властите твърдят, че знаят къде в сградата на мола са похитителите и че ситуацията е овладяна. Предполага се, че между 10 и 15 от нападателите още са в сградата на търговския комплекс. Чрез посредници те обявиха, че държат 36 заложници, но това на може да бъде потвърдено от независими източници. Сред жертвите от нападението има много чуждестранни граждани - французи, канадци и британци. 


Общо около 1000 души успяха да избягат от мола, използвайки дори вентилационни шахти и скачайки през прозорците. Президентът на Кения Ухуру Кениата се закани, че отговорните за терористичния акт ще бъдат наказани. 

     
Молът "Уестгейт" е собственост на израелска фирма и често е определян като цел на евентуална терористична атака. Около 4 хиляди кенийски войници участват в операции срещу ислямисти в Южна Сомалия. Предполага се, че това е една от причините за нападението.