Подобни случаи има в цяла Гърция, призна ромски лидер пред местна телевизия

Гръцката телевизия „Македония ТВ” излъчи репортаж за съдбата на малката Мария, която полицията откри у ромско семейство при операция в Централна Гърция. Властите в южната съседка се усъмниха, че ромите са истинските родители на синеокото и русокосо дете и започнаха разследване, което трябва да открие неговите истински майка и баща. Една от версиите е, че те са български роми.

 

Обичахме я толкова много… повече от наше дете… повече от децата, които ние сме родили”, казва една от жените в ромската фамилия, приютила детето, което по последни данни е на възраст между 5 и 6 години. „Майката на Мария дойде при нас и я даде на моята майка. Каза ни, че няма пари да я гледа, няма пари да я храни и й дава само вода със захар. Така момичето остана при нас. Майка й е от България”, обяснява пред камерата една от заварените сестри на Мария.

 

Посоката на тези твърдения подкрепя и лидер на ромската общност във Фарсала, където се намира ромският катун, в който се грижат за Мария. В неговата версия детето е дадено на гръцкото семейство от бащата. „Мъжът, който ни даде детето е тук. Аз го видях онзи ден и му казах да отиде в полицията, но той изчезна”, отбелязва Бабис Димитриу.

 

В същото време разследването на гръцката полиция показва, че детето е взето или отвлечено през 2009 г. По-късно му е издаден акт за раждане и кръщелно свидетелство в Атина, където новата майка намерила две свидетелки, за да го запише. Жената имала две лични карти с различни имена, използвани легално. С първата тя е записана като майка на шест деца от един мъж. С втората си самоличност има още четири деца от друг мъж – общо 10. При нея обаче живеят 14 деца, едно от които е Мария, чиито биологични родители издирват в момента органите на реда в Гърция.

 

Макис Ботис, председател на ромската общност в Северна Гърция, признава, че знае за подобни случаи в цялата страна. Признава, че много ромски семейства от България и Албания продават децата си, но не вярва ромите от Фарсала да са купили Мария или да са смятали да я продадат.

 

Във видеото можете да гледате кадри с Мария, заснети от осиновителите й, както и целия репортаж на „Македония ТВ”.