Депутатът Антон Кутев заяви, че е против текста, но хората искат гаранции за земята си

„БСП направи всичко необходимо и възможно въпросът с мораториума да не влезе за разглеждане в Народното събрание”. Това заяви депутатът от „Коалиция за България” Антон Кутев в предаването „Здравей, България”. 

 

В началото на седмицата Народното събрание прие мораториум за покупка на земеделски земи от чужденци. Текстовете, предложени от „Атака”, бяха подкрепени както от ГЕРБ, така и от 59 депутати от „Коалиция за България”. Едва четирима социалисти ги отхвърлиха, а 12 се въздържаха от гласуване. 

 

„Атака” две седмици се опитваше да вкара това нещо в дневния ред, а накрая то влезе въпреки нашата абсолютно крайна съпротива - на БСП и ДПС”, заяви Кутев. 

 

Запитан защо тогава е подкрепил текстовете по време на гласуването, Кутев обясни, че го е направил, "защото голяма част от хората в България искат гаранция, че земята им няма да бъде продадена". 

 

Първоначално той обясни, че спорният текст е бил подкрепен от БСП, за да не мине текстът, предложен от ГЕРБ.

 

„Знаехме, че има критична маса в НС в лицето на „Атака” и ГЕРБ, която би могла да приеме подобни промени. Поводът изобщо да се включим с частично гласуване против беше фактът, че беше на път да мине поправката на ГЕРБ”, заяви Кутев.

 

Вариантът на ГЕРБ включвал правителството да започне незабавно преговори с всичките останали 27 държави от ЕС за промяна в присъединителния договор. 

 

Впоследствие обаче обясни, че текстовете, предложени от ГЕРБ, са били така или иначе отхвърлени, преди изобщо да се обсъжда предложението на „Атака”.

 

„Гласуването мина така - първо влязоха текстовете на ГЕРБ и бяха отхвърлени, а после мина текстът на „Атака”, заяви Кутев. 

 

Той се надява, че страната ни няма да търпи санкции заради мораториума.

 

Целия разговор гледайте във видеото!