В момента те подготвят нов закон, посветен изцяло на хората от третата възраст

Възрастни хора да бъдат настанявани в приемни семейства, които ще получават възнаграждение от държавата. Тази възможност обмислят управляващите.

 

В момента те подготвят нов закон, посветен изцяло на хората от третата възраст. В него ще бъдат разписани правилата, по които самотни възрастни хора ще могат да отидат в такова семейство.

 

Едно от условията ще бъде - да няма кой друг да се грижи за тях. Все още не е ясен размерът на средствата, които приемните семейства ще получават за това.


Председателят на парламентарната социална комисията Корнелия Нинова увери, че своеобразните осиновители няма да имат право на претенции, нито към пенсията на човека, за когото се грижат, нито към имуществото му, в случай, че почине.


„Има предложение, което е на етап обсъждане с пенсионерски клубове, за създаване на правила за приемни семейства за възрастни хора. Това не е осиновяване. Чисто финансово каква ще бъде сумата, ще се уточни в правилник или наредба, казвам ви, че е в много суров вариант законът. Но да, подобно на приемни семейства за деца е заложеният принцип и за възрастните хора”, обяснява Корнелия Нинова.