Домоуправители констатират опити на измами именно чрез отказа от парно

Преди началото на отоплителния сезон, много собственици заявяват пред фирмите за топлинно счетоводство, че няма да живеят в апартаментите си и няма да ползват парно. 

 

Така нареченото "нулево потребление" обаче е и начин, некоректни потребители да подменят радиаторите си и да живеят на топло за сметка на съседите си, твърдят домоуправители.  

 

"Нулевото потребление" като заявено желание на собствениците на апартаменти е често срещана практика и то се заявява през есента, констатират топлинни счетоводители. 

 

Но пък домоуправители констатират опити на измами именно чрез отказа от парно. Сменят се радиатори и потреблението на топлинна енергия не се отчита.

 

Опитите за кражби на топлинна енергия могат да бъдат засечени още преди зимата. 

 

Характерно е, че подобна схема за измама се практикува по-лесно и с по-голям успех на горните и по-високи етажи на кооперации и блокове. А осъществяването й ощетява съкооператорите.

 

Специалистите по топлофикация обясняват, че практически няма сграда, в която да не е заявено нулево потребление и с началото на отоплителния сезон, да не се чуват странни потропвания и почуквания. Затова проверки трябва да са внезапни, изненадващи, защото дори когато топлинните счетоводители ходят веднъж в годината да правят изравнителните сметки, хората вече са подготвени. 

 

От Топлофикация-София вече обявиха, че през януари може да има извънреден отчет на топломерите. 

 

В другите топлофикации по страната ситуацията е малко по-различна. В Пловдив повече от половината сгради са на дистанционно или ежемесечно отчитане и при тях несъществува изобщо тази хипотеза. Във Варна опитите за кражби чрез заявено "нулево потребление" също са овладени, чрез периодично отчитане, твърдят топлинни счетоводители.