Двамата държавници излязоха с обща декларация по темата

„България е длъжна да се отнесе отговорно към проблема с бежанската вълна от Сирия в името на универсалните ценности, които поставят живота и правата на човека като най-висши блага. Отправяме апел към всички за солидарност и за съпричастност към страданието на бежанците, потърсили закрила в страната ни. Нека всички ние докажем своята хуманност и цивилизационен избор”. Това се казва в обща декларация на премиера Пламен Орешарски и президента Росен Плевнелиев.


„Бежанската вълна от Сирия е провокирана от конфликт, който разрушава милиони човешки съдби. В страната ни идват хора, бягащи от злото на войната”, се казва в документа.


„Въпросът с бежанците и хората, търсещи закрила, не бива да се политизира”, категорични са те. „Всяка държава има своите механизми да се справи с нелегалната имиграция, но бежанците се нуждаят от специален подход и не е случайно, че те са обект и на международно-правна закрила. Бягащите от войната сирийци не идват в страната ни от добро. Те не искат нашите пари. Те просто търсят помощ и закрила. Затова е важно всички граждани и общественици да подходят с разум и отговорност”, пише още в общата декларация.


Според двамата държавници налагането на ненавист и нетърпимост към различния и настройването на хората едни срещу други, както и заиграването с етническия мир, са „крайно опасни и неприемливи действия, които категорично трябва да бъдат осъдени”.


„Усилията на всички граждани, политици и институции трябва да се насочат към предотвратяване на подобни случаи в бъдеще, за успокояване на напрежението и за спиране на насаждането на омраза и на разделение в обществото. Важна е и адекватната реакция от правоохранителните органи”, пише още в документа.