Алиосман Имамов и Четин Казак бяха избрани с гласовете на БСП и ДПС

Въпреки напрежението отвън, депутатите днес се заеха с бюджетното законодателство и някои процедурни въпроси. На първо място те попълниха овакантените постове на внезапно оттеглилия се заместник-председател на ДПС Христо Бисеров.

 

Нажежената атмосфера около парламента обаче преля и в пленарната зала. Така заседанието премина в неспирни скандали по няколко направления и за малко да се провали заради липса на кворум. Макар дискретно да проверяваха събралото се множество пред Народното събрание, депутатите даваха вид, че работният им ден протича нормално.

 

С гласовете на БСП и ДПС бяха избрани наследниците на Христо Бисеров – проф. Алиосман Имамов стана заместник-председател на парламента, а Четин Казак пое правната комисия. ГЕРБ гласуваха против, „Атака” също - макар да осигуриха кворума за заседанието. Въпреки множеството въпроси около мистериозното изчезване на Христо Бисеров, всичко това се случи без никакъв дебат.

 

В резултат напрежението се отключи. Въпросите на ГЕРБ останаха без отговор, защото опонентите им избраха да използват парламентарната трибуна за призиви срещу насилието и ксенофобията. Освен изказванията на Лютви Местан и Сергей Станишев срещу омразата, която се насажда в обществото, лидерът на националистите Волен Сидеров призовава всички парламентарни групи да заклеймят насилието по улиците на историческата дата 10 ноември.

 

Така разговорът преля към протестите, а напрежението ескалира заедно с това вън. Депутатите от ГЕРБ първи поискаха да се прекрати заседанието, за да се спести напрежението навън. В същото време обаче техните депутати бяха последните, които напуснаха парламента.

 

Междувременно стана ясно, че от съображения за сигурност председателят на парламента е издал заповед, с която забранява на парламентарните групи да канят в сградата повече от пет външни лица едновременно.

 

Повече по темата гледайте във видеото.