Увеличило се е и производството на опиум, сочи доклад на ООН

Земеделските площи с опиумен мак в Афганистан достигнаха рекордни нива през 2013 г.

 

Доклад на ООН сочи, че засетите площи са се увеличили от 154 000 хектара през 2012 г. до 209 000 хектара през 2013 г., което е нарастване от 36%.

 

Досегашният рекорд беше 193 000 хектара през 2009 г., се казва в доклада, изготвен от службите на ООН и властите на Афганистан.

 

От опиумния мак се извличат опиум и хероин. Така с увеличението на засетите площи се е разраснало и производството на наркотичните вещества. Според данните на ООН увеличението е с 49% и е достигнало 6060 тона опиум.

 

Според експертите има желание сред производителите да се предпазят от евентуално 
дестабилизиране на страната с наближаването на окончателното изтегляне на войниците от НАТО.

 

Трафикът на наркотици от Афганистан, който е водещият световен производител на опиум, е от пряка полза за талибанските бунтовници, които печелят от него между 100 и 400 милиона долара годишно.

 

"Връзката между несигурността и отглеждането на опиум, която се наблюдава от 2007 г., продължава да е в сила и през 2013 г. - близо 90 процента от полетата с опиумен мак са съсредоточени в девет провинции, които са сред крепостите на талибаните”, се 
казва в доклада на ООН.

 

Смята се също така, че приходите от отглеждането на опиумен мак ще се използват от някои военни командири, които се борят за власт с наближаването на президентските избори догодина.