България се готви за нови заеми, за да задвижи икономиката си и да не спира реформите

С гласовете на БСП и ДПС Народното събрание одобри на първо четене Държавния бюджет за 2014 г. В законодателния орган беше и премиерът Пламен Орешарски, който призна пред депутатите, че държавните финанси за догодина не изглеждат така, както той би искал, но посочи, че такива са възможностите в момента.

 

Председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев обяви, че България трябва да се готви да тегли нови заеми, защото това е начинът икономиката да се движи напред и реформите да вървят. По думите му Бюджет 2014 не е предизборен, защото предсрочни избори няма да има.

 

След кратък дебат по парите в образованието, депутатите се спряха дори на темата на сливането на почивни дни. А въпросът за здравеопазването разбуни отново духовете в залата.

 

„Наблюдаваме самоцелно намаляване на средствата - всичко е на принципа "проба - грешка", ако мине номерът”, заяви в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова.

 

„За мен вашето изказване не е политическо, а е цинизъм”, отговори здравният министър Таня Андреева. „Да сме горди, че не г-н Борисов построи магистралите, а ние - със здравните си вноски”, добави тя.

 

Националната статистика отчита 0.6 процента икономически растеж за третото тримесечие на годината. Според икономисти, това е знак за размразяване на икономиката, след като лек ръст имаше и за предишното тримесечие.

 

И още едно мнение - на Международния валутен фонд . Според тях икономиката ни е започнала да се възстановява, нараства износът и вътрешното потребление. Прогнозата на МВФ за 2014-та е икономиката ни да продължи да расте и може да отбележи 1.6 процента ръст. Но допълват, че продължаващата миграция и застаряването на населението ще попречат на по- бързото темпо и създаване на повече работни места.

 

Повече за дебатите и гласуването на бюджета ще научите от видеото.