Остава окупирана аулата на Софийския университет

След повече от три седмици на окупация, "Ранобудните студенти" решиха да се вслушат в призива на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев и да позволят да се възстанови учебният процес.

 

Окупирана остава единствено аулата на Алма матер, в която не се учи. В нея се провеждат единствено тържествени събития.

 

Решението е взето след няколкочасово обсъждане и две гласувания. При първия вот се стигнало до решение окупацията да продължи поне до сряда. Късно вечерта обаче започнало второ гласуване, на което "Ранобудните студенти" решили още от утре да пуснат колегите си, които искат да ходят на лекции. Решението е взето със 150 гласа "за", 75 "против" и 50 въздържали се.

 

Така още от утре учебният и административен процес в Алма матер се възобновява, но под блокадата на "Ранобудните". Те призовават всички студенти от понеделник да подновят лекциите си в сградата на Ректората.

 

Първоначалната информация беше, че блокадата пада, но във Фейсбук страницата на „Ранобудните студенти” бързо се появи съобщение, че окупацията не пада, а е било гласувано „да се поканят в окупирания Университет колегите от академичната общност, които при желание да проведат свои занятия”.

 

Това НЕ означава "падане"! Това означава смяна на тактиката на борба спрямо дългосрочната ни стратегия. Университетът остава под контрола на студентите - ден и нощ. Ние защитаваме морални ценности и не желаем да противоречим на себе си. Защитаваме обща кауза и търсим обединение за постигане на мисията ни. Действията извън университета ще се увеличат”, се казва още в съобщението.