Страната ще продължи евроинтеграцията си, но се нуждае от милиарди, за да изпълни европейските стандарти

Задълбочава се кризата след отказа от евроинтеграция на Украйна. Президентът на страната Виктор Янукович определи условията на предложената от Евросъюза финансова помощ като  унизителни и посочи, че страната му ще изчака най-добрите условия, за да обмисли възможността за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС.

 

Протестите в Украйна продължават. Днес в митинга срещу отказа от евроинтеграция се включи и председателят на парламента на Литва Лорета Граужинене. Тя призова хората да "следват трудния път към Европа с гордост".

 

В същото време украинският президент подчерта, че Евросъюзът е предложил 610 млн. евро помощ, но отпускането е било обвързано с ново споразумение с Международния валутен фонд, който от своя страна поставил неприемливи условия.

 

Украйна ще продължи курса си на евроинтеграция, а ориентацията към стандартите на ЕС за страната остава непроменена, подчерта обаче Виктор Янукович. По думите му обаче за икономическия преход към европейските стандарти са необходими най-малко 20 млрд. долара годишно.

 

Руският президент Владимир Путин отхвърли твърденията, за оказван натиск върху Киев. По думите му Москва се притеснявала, че ако Украйна подпише споразумение за свободна търговия с Евросъюза, това щяло да наводни руския пазар с европейски стоки.