Лошите условия в центъра вече са довели до бум на болните там

България ще може да връща незаконно влезлите от Турция имигранти. На 16 декември в Анкара ще бъде подписано споразумение за реадмисия

 

За опасност от остри вирусни и респираторни заболявания в лагера за бежанци в Харманли предупреждават от „Лекари без граници”. Представители на организацията вече работят на територията на бившето военно поделение в града. Според тях лошите условия в центъра вече са довели до бум на болните там.

 

Гюлнас, Салар и трите им деца са сред малкото късметлии в бежанския лагер в Харманли, които живеят във фургон, имат ток, вода и почти нормални условия за живот. Дори се опитват и да се шегуват. Страхуват се обаче да не плъзнат болести.

 

Именно за да се избегне подобна опасност вече няколко дни в лагера работи екип на „Лекари без граници”. През кабинета вече са минали над 150 пациенти

 

Един от тях е този възрастен сириец, който не може да спре да кашля. Така са и повечето от останалите, казва д-р Ребуар Мустафа, който е роден в България и е доброволец към организацията.

 

От Държавната агенция за бежанците успокояват, че ремонтите в лагера скоро ще приключат и вече няма да има хора под открито небе. Благодарение на Върховния комисариат за бежанците към ООН и българска фирма, чийто собственик е сириец, в лагера поне вече има ежедневно осигурена храна.

 

Репортер: Димитър Иванов