Привечер на места в Западна България не са изключени и превалявания от дъжд

В неделя облаците ще се увеличат, но температурите ще останат малко по-високи от нормалните за януари. Денят отново ще започне с ниски облаци край морето и мъгли в низините, които на места в Дунавската равнина ще се задържат и в следобедните часове.


В останалите райони видимостта ще се подобри, но от запад облаците ще се увеличат. Привечер на места в Западна България не са изключени и превалявания от дъжд. Вятърът ще бъде слаб от юг, и на него ще се дължат сравнително високите температури. Минималните ще са между минус 3 и плюс 2 градуса, по-високи по морето. Максималните ще са от 6 и 11 градуса, като по-студено ще остане в северозападните райони до 3 - 4.


В планините преди обед ще е слънчево, но по-късно от запад ще се заоблачи. Превалявания са възможни в Рила, Пирин и Западна Стара планина. Ще духа слаб, а в по-високите части умерен югозападен вятър и температурите ще останат необичайно високи. Очакваната максимална на 1000 метра ще е 7, 8 градуса, а на 2000 около 3. В курортите все още има само изкуствен сняг и работещите писти са сравнително малко. Температурите и утре ще са по-скоро пролетни, като до 10 януари съществена промяна не се очаква.


Заоблачаването у нас се дължи на средиземноморски циклон над  Апенините. Той ще донесе доста интензивни дъждове в Италия, в района на Рим и над 50 литра на квадратен метър. Другият район с доста валежи отново ще бъде Северозападна Европа, където се готвят за поредния атлантически вихър.


Привечер и в нощта срещу понеделник по крайбрежието на Ирландия скоростта на ветровете ще достигне 150 километра в час, а на много места във Великобритания отново се очакват наводнения. През следващите дни вихърът над Средиземноморието ще се придвижи на юг към Африка и няма да донесе съществени валежи и захлаждане на Балканите.


У нас началото на новата седмица ще бъде облачно. Слаби валежи са възможни в западните райони, но температурите ще останат високи. Във вторник и сряда в низините ще има мъгли, а край морето ниски облаци. Предимно слънчево ще бъде в планините, където ще остане и необичайно топло. В четвъртък в ниските места отново ще има мъгли, а в останалите райони облаците ще се увеличат. В петък ще бъде предимно облачно, но видимостта в низините ще се подобри и температурите слабо ще се повишат.


Пълната прогноза за времето вижте на Sinoptik.bg