Йордан вече не е сред предпочитаните имена за новородените

Как се казва бебето на годината – все още не знаем, но проверихме как родителите най-често са кръщавали децата си през 2013-та.


В навечерието на Йордановден се оказва се, че Йордан вече не е сред предпочитаните имена. Според данните на Националния статистически институт през 2013-та година именно Александър е името, което най-много родители са избрали за синовете си.

 

Иначе имената на новородените са в над 6000 разновидности. Веднага след Александър се нарежда Георги. Следват Мартин, Иван, Димитър. А за момиченцата най-предпочитани имена са Виктория и Никол. След тях следват Мария, Габриела.


Актуално през последните години е децата да се кръщават с по две имена. Интересно е, че освен такива от две български, примерно като Иван Асен, вече се срещат и имена, които са например Иван Емилио или пък Мария Елизабет. Имена, които са българско и чуждо.


От традиционните български имена пък има такива, които са пред изчезване.  По-рядко се срещат и се кръщават вече момченцата с имена като Атанас, Йордан, Богдан, Петко. Почти вече не се срещат деца с имена като Марийка, Иванка, Стоянка или Ганка.


Понякога родителите се вдъхновяват и от герои от книги. А бабата и дядото нямат нищо против, че внучето не носи тяхното име.


Пеленачетата, проплакали през изминалата година, следват тенденцията на предишните години. Винаги се раждат повече момченца и 2013-та не прави изключение от това правило.


Повече по темата гледайте във видеото.