От ГИТ съветват хората да си търсят правата преди да ги съкратят

Продължава напрежението сред съкратените в началото на декември 150 работници от Бургаските корабостроителници. В този час за трети път безработните блокираха едно от възловите кръстовища в Бургас, въпреки че преди Коледа получиха доплащане за септември.


Дни преди Коледа съкратените корабостроители получиха преводи само за месец. Повечето от тях обаче имат да получават  по няколко заплати за 2010 година, както и по две от 2013-та.


След дълги преговори с новото ръководство представители на Инспекцията по труда вече бяха допуснати във фирмата, която се подготвя да бъде обявена в несъстоятелност. Проверката ще продължи в понеделник.


Всеки служител, назначен на трудов договор, ако не получава възнаграждението редовно трябва да търси правата си, вместо да чака с месеци и да се окаже в положението на корабостроителите, съветват от Инспекцията по труда.


„Когато вече имаме прекратени трудови правоотношения, не можем реално да упражним административен натиск за изплащане на самите заплати”, обяснява Павлин Васков- директор на Инспекцията по труда в Бургас.


При подаването на сигнал за нередности работниците могат да получат гаранции, че самоличността им няма да бъде разкрита пред работодателя, уверяват от ГИТ.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова