Специалисти предполагат, че става въпрос за изпускане на газ

Силна задушлива миризма тревожи жителите на някои русенски райони през последните няколко седмици. Едва след намесата на наш екип, от Регионалната инспекция по околната среда и водите започнаха проверки.


Русенци са особено чувствителни на тема обгазяване, защото през 80-те години на миналия век в продължение на 8 години дунавския град е обгазяван с хлор от химическия комбинат в Гюргево.


Екипът ни подаде сигнал на горещия телефон обявен на сайта на Министерството по околната среда и водите. Потърсихме и Регионалната инспекция. От там обясниха, че сигнала ни е предаден и вече търсят източника. Служител пък си спомни, че вече имали няколко сигнала за подобни миризми.


Все още не е установен източника предизвикал неприятните миризми, но русенци продължават да се тревожат дали въздуха, който дишат е опасен за тяхното здраве. От регионалната инспекция по околната среда и водите мълчат по случая. Обясниха само, че са по следите на нарушителите и обещаха през следващата седмица да работят по случая.

 

Специалистите вече предполагат, че става въпрос за изпускане на газ, но засега все още не са убедени дали замърсителя е метан станция.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева