Това ще важи както за прясното, така и за охладено или замразено месо

Преди дни ви разказахме за по-строгите изисквания, които вече ще се прилагат за мляното месо. Оказа се, обаче, че се задават нови правила и за пържолите. Така върху опаковките вече ще трябва да пише точния произход на месото. И това ще важи както за прясното, така и за охладено или замразено месо. 

 

Информацията за това къде е отгледано и къде е заклано животното, от което идва месото, ще бъде изписвана последна върху етикета – от началото на април 2015-та година. Преди това обаче – още от края на тази година, върху опаковките на месото ще се слага друга информация. Първо – дата на замразяване на месото или месната заготовка, както и задължително ще се отбелязва, ако един продукт е бил замразен, дори и да се предлага в размразен вид. И още – върху етикета ще се изписва, ако обвивката на колбаса не се яде. А за продуктите, съставени от различни месни парчета ще се отбелязва, че е формовано месо. 

 

Всеки път, когато избира пържолите за трапезата, Иван се интересува от къде идва месото. Все повече обаче се затруднява да намери информация за произхода на мръвките, които купува. 
За да се улеснят потребителите, след година, върху етикетите на пържолите задължително ще се изписва къде е отгледано и заклано животното.

 

Правилата ще важат за месата от свине, овце, кози и домашни птици. Подобен регламент след проблема с лудата крава вече има за говеждото.

 

Ако закланите животни са пребивавали в повече от една страна търговците ще гледат теглото и възрастта им, за да е ясно какъв произход ще изпишат на етикета.

 

В края на годината Агенцията по храните започва проверки за това спазват ли се новите правила за етикетитрането на месото, което слагаме на трапезата си.

 

Според бранша спазването на по-строгите изисквания към етикетирането на месото, няма да доведе до поскъпване на пържолите. Същите са прогнозите и за вносното месо. Така че единственият плюс ще е за потребителите, които вече ще знаят от къде идва месото на трапезата им.