Екипът на "Здравей, България" проведе експеримент

След като излъчихме снимка в рубриката "Моята новина", на която се вижда, че кола с депутатски пропуск е паркирана на място за хора с увреждания, решихме да направим експеримент - ще ни направи ли някой забележка, ако и ние оставим колата си на място за хора със специални нужди?


Тази история започва на паркинга на столичен супермаркет - от едно нарушение и будната съвест на случаен минувач. Соня Цанкова отива на пазар, когато забелязва скъп автомобил с пропуск за парламента, паркиран не на жълтите павета, а на място, предназначено за хора с увреждания.


„Обикновено имам навика да заснемам подобни нарушения. Правя ги в някакви албуми и ги пращам на СДВР, но нищо. В случая се оказа находка. На предното стъкло имаше депутатска карта, а не стикер за хора с увреждания”, обяснява Соня Цанкова.


Така снимките попадат в ефира на Нова телевизия. Колата е на депутата Митко Захов, която той дал на сина си, за да пътува до София. По този начин се случил и абсурдът - депутатският син паркирал на място за хора с увреждания не с карта за хора с увреждания, а с... депутатска.


Във Фейсбук все пак последва обяснение и извинение от страна на депутата. В своя профил той сам окачестви постъпката като „изключително неетична”, а ситуацията – нелепа.  На паркинга на магазина срещаме хора, които често се сблъскват със същия проблем – паркомясто за хора с увреждания, заети от автомобили, чието място не е там.


Столичният център за градска мобилност може да контролира процеса в синята и зелената зона, но не и на паркингите на супермаркетите. Контролът там се случва не по волята на търговските обекти. На другите места в града глобата след репатриране на неправилно спрелия автомобил е 60 лева. Понякога обаче дори и глобите не са достатъчно дисциплиниращи.


Екипът ни тръгва по софийските улици. Първата паркирана кола на място за хора с увреждане, която заснемаме, разполага със стикер. Следващата обаче е пример за това какви са причините за този репортаж.   


Ще проведем кратък експеримент. Паркираме автомобил на място, обозначено за автомобили със специален стикер. Искаме да разберем за колко време ще бъдем глобени или автомобилът ще бъде преместен на наказателен паркинг.


Автомобилът остана на това място повече от един час. Напълно необезпокоявано. В крайна сметка служителите на общината трудно могат да обиколят всички места за паркиране в столицата. Така всичко опира до морала на тези, които паркират.


Повече по темата гледайте във видеото.