Въпреки това в 17 области остава в сила жълт код

Синоптиците очакват дълго задържалите се мъгли да се вдигнат още утре. Въпреки това в 17 области остава в сила жълт код.

 

През нощта в низините, равнините, във високите планински полета и край водните басейни все още ще е мъгливо. И утре сутринта на много от тези места видимостта все още ще е намалена.

 

През деня обаче умерен западен вятър бързо ще измете мъглите от Дунавската равнина и източните райони. Само на места в Горнотракийската низина и по течението на Струма мъглите може да останат до късния следобед. Западният вятър ще донесе  разкъсани облаци и ще повиши температурите.

 

Сутринта показанията на термометрите ще са между минус 2 и плюс 5 градуса, докато следобед ще стигнат до 11-16 градуса, по-ниски на  местата с мъгли.

 

До 11 градуса ще бъде и по планинските върхове. В планините ще е слънчево, със средна и висока облачност. Ще духат умерени, а по-високите части и силни западни ветрове.

 

Не само у нас в планините температурите са над нормата. Полша преживява една от най-топлите си зими напоследък. От декември температурите там не са падали под нулата. Във варшавската ботаническа градина част от растенията се разлистиха и по клоните им започнаха да се показват пъпки и цветове. Заради топлото време и обилните дъждове, даже някои от прелетните птици не мигрираха на юг и останаха да презимуват.

 

Още утре в Полша, както и в повечето страни от Централна и Северна Европа обстановката ще заприлича на зимна. Вихър над Скандинавието и Прибалтика ще премине с облаци и валежи през северната половина на континента и с него от север ще навлезе по-студен въздух. Утре той ще стигне и до Северните Балкани и ще стане причина за вдигането на застоялите се мъгли.

 

В Южна Европа налягането остава високо, а времето -  предимно слънчево и топло.