Това каза премиерът Микола Азаров в телевизионно интервю

„Украинските власти ще приложат сила, ако провокаторите в Киев не се спрат”, заяви украинският премиер Микола Азаров в интервю за телевизионния канал "Русия 24", предаде БГНЕС.

 

"Ако провокаторите не спрат, на властите няма да им остане друг избор, освен да използват сила, съгласно закона", каза Азаров. Въпреки това, той изрази надежда, че здравият разум ще надделее.

 

"Целта на тази опозиция е борбата за власт. Те искат предсрочни избори, но в Kонституцията няма такова нещо като предсрочни президентски избори. Напротив, в Kонституцията ясно е обозначени петгодишния президентски мандат. Президентът е законно избран", допълни той.

 

"Западните медии обръщат внимание само на един Майдан, не обръщат внимание на другия Майдан, където е представена цяла Украйна. Ако погледнете географията на тези, които представляват добре известното обединение "Киевски Майдан", ще забележите, че много малко хора има от най-големите райони на Украйна, а са представени три области - Ивано -Франковск , Лвов и Тернопол. А на Майдана, който се намира в близост до Върховния съвет, са представени почти всички от Украйна", посочва Азаров.

 

Украинският държавен вестник "Голос Украини" публикува днес законите за новите, по-строги санкции срещу демонстранти, което означава, че тези мерки, предизвикали миналата седмица ожесточени сблъсквания в Киев, влизат в сила. В тях се предвижда наказание от 5 години затвор срещу протестиращите, които от два месеца насам създават палаткови лагери и барикади в центъра на столицата Киев и окупират сградите на държавни учреждения.